Pishgan shaftoli me’da uchun yaxshi bo‘lib, unda ovqatga ishtaha tug‘dirish xususiyati bor. Ammo (shaftolini) ovqat ustiga eyish kerak emas, chunki uni buzadi va o‘zi ham buziladi; shuning uchun uni
Behi mevalarining shifobaxshligi qadim zamonlardan ma lum. O'simlik mevalari tarkibida 12% ga qadar qand, 5% ga yaqin organik kislotalar (olma, uzum,limon kislotalari), efir moylari, pektin va
Tibbiyot fanining otasi, ulug‘ hakim Abu Ali ibn Sino asalning ko‘plab xosiyatlarni keltirib o‘tadi: «Asal mijozni tozalaydi, qonning tomirlarda yurishini ravonlashtiradi, go‘shtni buzilish va
Xalq tabobatida nok qoqisidan tayyorlangan qaynatma chanqoqni, yo‘talni, dizenteriyani qoldirish uchun ishlatiladi. Nok me’dani oshlab tozalaydi... tashnalikni kesadi, safroni to‘xtatadi. (Ichni)
O’zining yoru-birodarlari, hamkasblari, shogirdlari qalbida o’chmas iz qoldirgan, kamtarin, to’g ri so’z, odil tashkilotchi va yuksak fazilatli inson edi.
Sarimsoqning shifobaxsh xususiyatlari juda qadimdan ma lum. Abu Ali Ibn Sino o'zining «Tib qonunlari» kitobida, Abu Rayhon Beruniy «Kitob as-say-dana fi-t-tibb» asarida sarimsoqning shifobaxsh