Kuzda g`arq pishib-etiladigan xushta`m meva — behini barchamiz sevib iste`mol qilamiz. Undan tayyorlanadigan murabboyu sharbatlar qishda zaiflashgan organizm uchun darmondori bo`lishini aytmaysizmi?! Bilsangiz, bu ajoyib mevadan xalq tabobati va kosmetologiyada ham foydalanish mumkin.
Yo`tal tutganida...
Bitta behini ikkiga bo`lib, urug`idan ajrating. Alohida idishda 100-150 gr. suv bilan aralashtirib, olovga qo`ying. O`rtacha olovda quyuqroq bo`lgunicha qaynating. So`ng olovdan olib, iliq holatda 1 osh qoshiqdan kuniga 3 mahal ovqatdan avval ichishingiz mumkin. Har kuni damlama yangidan tayyorlanadi. U quruq yo`tal hamda bronxlar shamollashida tavsiya etiladi.
Kamqonlikka qarshi
O`rtacha kattalikdagi behini urug`idan tozalab, ichini 2 choy qoshiq asal bilan to`ldiring. So`ng 15 daqiqa gaz pechiga qo`yib, yumshatib pishiring. Asalli behini bir kunda bir marotaba iste`mol qilish kifoya. U kamqonlik va hazm qilish faoliyati bilan bog`liq muammolarda asqotadi.
Buyrak bezovta qilsa...
Behi mevasining 1 osh qoshiq quritilgan bargi va shuncha miqdordagi tozalangan urug`ini 200 ml. qaynagan suvga damlab, olovga qo`ying. 5-6 daqiqa o`rta olovda qaynagach, tagini o`chiring-da, biroz sovuting. Ta`bga ko`ra, asal bilan aralashtirib, 1 osh qoshiqdan kuniga 3-4 mahal iste`mol qiling. Bu damlama peshob haydovchi xususiyatga ega.
Immunitet pasaydimi?
3 ta behi mevasini to`g`rab, sharbat siqqichdan o`tkazing. Ta`bga ko`ra, asal bilan aralashtirib, oz-ozdan kun davomida qabul qiling. Asal qo`shilgan behi sharbati qabziyatning oldini oladi va immunitetni mustahkamlaydi.
Sistitda davo bo`ladi
Agar sizni sistit qiynayotgan bo`lsa, kuniga 50-80 gr. yangi siqilgan behi sharbatini iste`mol qiling. Sharbat tarkibidagi foydali moddalar peshob ajralishini yaxshilasa, bakteriyalarga qarshi xususiyati kasallikka qarshi kurashishda ko`makchi vositadir.
Agar asabiylashsangiz...
Bir hafta davomida mana bu usulga rioya qilishingiz mumkin: har tanovvuldan so`ng asal bilan bug`da tayyorlangan yarimta behi bo`lagini iste`mol qiling. Agar asalga allergiyangiz bo`lsa, 1 osh qoshiq behi murabbosi bilan almashtirish mumkin. Meva tarkibidagi foydali xususiyatlarga ko`ra, asabni tinchlantiradi.
Bolajonning ishtahasi yo`q!
Kunora yarimta behi mevasini ozroq sariyog` va ta`bga ko`ra asal bilan bug`da tayyorlab, asosiy tanovvuldan so`ng desert sifatida farzandingizga bering. U ishtahani yaxshilab, shirinlik o`rnini bosa oladi.
Gripp profilaktikasi
Agar oila a`zolaringizdan biri shamollagan bo`lsa, uning yotog`iga po`sti archilgan va urug`idan tozalangan ikki bo`lak behi mevasini qo`ying. Meva tarkibidagi efir moddalari antidepressiv xususiyatga ega bo`lib, bemorning tinchlanishiga va uyqusi tinch bo`lishiga ko`mak beradi.
Diqqat qiling!
Behi mevasi tarkibida oshlovchi moddalar bo`lgani bois, ich ketishi hamda tez-tez ich buzilishiga moyilligi borlar, shuningdek, kichik yoshdagi bolalar xomligicha eyishi tavsiya etilmaydi. Yaxshisi, uni ozroq asal yoki sariyog` bilan bug`da yoxud gaz pechida pishirib, oz-ozdan iste`mol qilish kerak.
Kosmetlogiyada...
Behi cho`pidan...
Behi daraxtining tozalangan cho`plariga go`sht qiymasidan lo`likabob yasab, o`simlik yog`ida qovuring. So`ng archilgan sabzavotlar bilan qozonga terib, dimlang. Bunday usulda tayyorlangan lo`likabob behining o`ziga xos ta`mi bilan birlashib, yanada xushxo`r va mazali bo`ladi.
Samira tayyorladi
Diqqat! Agar siz matnda xatoliklarni aniqlasangiz, ularni belgilab, ma'muriyatni xabardor qilish uchun Ctrl+Enter tugmalarini bosing! Maqolani foydali yoki qiziqarli deb hisoblasangiz ijtimoiy tarmoqlardagi do`stlaringizga matnni belgilab tavsiya qiling!
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.