Ananas - dardga chalintirmas...
Ananas — ananasdoshlar oilasiga mansub bo’lib, ko’p
yillik o’t o’simlikdir. Uning barglari spiral holda bir-biriga
yaqin joylashib, qalin, nashtarsimon, uzun bo’ladi. To’pguli kalta, boshoqsimon,
xushbo’y. Ekinlashtirilgan navi — Filippin va Tayvan orollarida o’stiriladi. Uning
to’p mevasi sariq, xushbo’y so’ta. So’taning og`irligi 3-5 kg keladi. Ananasni yangiligicha
(pishganda) yoki konserva holida murabbo tayyorlab iste’mol qilish
mumkin.
Ananas — ispan tilidan lotin, rus va
undan o’zbek tiliga o’tgan. O’simlikning o’zi ham, mevasi ham shu nom bilan ataladi. Ananasning
vatani — Janubiy Amerika. Sayyoh Xristofor Kolumb uni Yevropaga olib kelgan.
Ananas mevasi tarkibida darmondorilar (S, karotin, V1, V2, V5, V12,
RR), kalsiy, fosfor, temir, mis, yod, rux, magniy kabi ma’danlarni saqlaydi.
Shu bilan birga, unda 86 foiz suv, oqsil, qand, limon kislotasi mavjud. Bundan
tashqari, 60 dan ziyod xushbo’y moddalar saqlaydiki, bu moddalar ananasga betakror
hid beradi. Ananas mevasi tarkibidagi biologik faol modda — bromelayn tromblar hosil
bo’lishining oldini oladi. Tarkibidagi bromelin fermenti esa taom hazmini maromiga
keltiradi.
Ananas mikroblar va yallig`lanishga qarshi
ta’sirga ega. Unda peshob haydovchi, qonning quyushqoqligini kamaytiruvchi xususiyat
bor. Ananas kayfiyatni ko’taradi. Darmondori yetishmovchiligi (avitaminoz)da,
qon tomirlar va qil tomirlar devori mo’rtlashganda, yaxshi naf beradi.
Bunda ananas eti
(yumshoq qismi)
maydalanib, 1 osh
qoshig`i 200 ml. qaynoq suvga qo’shib, 2 soat davomida damlanadi. Keyin suzilib,
kuniga 3 mahal taomdan 20 daqiqa oldin 2 osh qoshiqdan ichiladi.
Kislotalik darajasi
pastligi bilan kechuvchi gastritda ananas eti taomdan 15 daqiqa oldin 1 piyoladan
iste’mol qilinadi. Ananas moddalar almashinuvi muvozanati buzilganda, qon quyulishi
kuchayganda foyda qiladi. U ishemik insult va miokard infarkti kasalligida
naflidir.
Maydalangan ananas
etidan 50 g,
asaldan 50 g
va qatiq 50 g
olinadi-da, omuxta qilinadi. Hosil bo’lgan aralashma
yuzga surtilsa, oqartiradi. Bu muolaja haftada bir marta amalga oshiriladi.
Maydalangan ananas
etidan bir osh qoshiq olinib, unga 1 osh qoshiq zaytun moyi
(olivkovoye
maslo) aralashtiriladi va biror matoga tekis qilib yoyilib, yuz
sohasiga 15 daqiqa qo’yiladi. Bu muolaja quruq teriga foyda qiladi. Yog`li
teri uchun bevosita ananas eti yupqa qilib, kesib qo’yiladi. Bu muolajalar
kursi 10 marta davom ettiriladi.
Ananas artrit,
bronxit, pnevmoniya va turli yuqumli kasalliklarni davolashda qo’l keladi.
Markaziy asab tizimi xastaliklarida, buyrak kasalligida davo uchun har kuni
bir piyoladan ananas shirasi yoki yangi mevasi yarimtadan iste’mol qilinsa,
shifo bag`ishlaydi. U oshqozon osti bezi yetishmovchiligida foydalidir.
Ananas yordamida
qadoqni yengilgina davolash mumkin. Buning uchun kechasiga qadoqga ananasning
yumshoq qismi qo’yilib, ertalab olib tashlanadi, keyin iliq suvda yuviladi.
Semizlikda ozish, ya’ni vaznni kamaytirish
uchun quyidagicha malham tayyorlanadi:
1 dona ananasni
qirqib, po’sti bilan qiymalagichdan o’tkaziladi. Unga 0,5 l tibbiy spirt qo’shib,
bir haftaga qo’yib qo’yiladi. So’ngra tindirmadan kuniga 1 osh qoshiqdan taomdan
15 daqiqa oldin kechasi ichiladi.
Haftada faqat bir
kun ananas iste’mol qilinsa, semizlikda ijobiy samara beradi. Bunda ozish uchun
suli qaynatmasi bilan birga ichilsa, samarasi yanada yaxshi bo’ladi. Chunki
ananasda moylarni parchalash xususiyati bor.
Ananas bargining
shirasi hind tabobatida gijja haydovchi omil sifatida keng ko’lamda qo’llaniladi.
Aqliy mehnat faoliyati
bilan shug`ullanuvchi kishilar haftada kamida ikki marta ananas shirasini qabul
qilishsa, foyda qiladi. Inchunun, ananasda xotirani yaxshilovchi xususiyat
bor.
Husnbuzar (bo’jama, ugri)da
ananasli niqob naf beradi. Bunda ananas po’stidan tozalanib, unga bir choy
qoshiq asal va ozgina suli uni qo’shiladi. Aralashma bo’tqa holiga kelgach,
yuzga surtiladi va 15 daqiqadan keyin tibbiy paxta bilan artib tashlanadi.
Eslatib o’tamiz, oshqozon shirasi kislotalik darajasi yuqori
bo’lgan gastritda, oshqozon va o’n ikki barmoq ichak yarasiga mubtalo bo’lganlarga
ananas iste’mol qilish tavsiya etilmaydi.
Ananasning kislotalik darajasi yuqori
bo’lganligi bois tish emalini ham ehtiyot qilish talab etiladi. Shuningdek, homilador
ayollarga ham ananas yeyish mumkin emas.
Поделитесь ссылкой с друзьями выделив текст.
Заметили ошибку, тогда выделите ошибочный текст и нажмите клавишы CTRL + ENTER.